WIJNREIS TIPS #1: Champagnestreek

Bijgewerkt: 11 jul 2018

De Champagnestreek is een prachtige streek en ligt maar zo’n 4 à 5 uurtjes rijden vanaf Rotterdam. Ook ideaal voor een (lang) weekend weg! Wat kan je daar allemaal doen? Wij geven je tips over verschillende dingen die je kunt doen als je een bezoek brengt aan de Champagnestreek! Met deze tips kan jouw wijnreis naar de Champagnestreek niet meer stuk 😉.Om te beginnen weet ik nog heel goed dat wij op onze eerste wijnreizen het best spannend vonden om ergens naar binnen te gaan om wijn of Champagne te proeven. Inmiddels hebben we ervaren dat dit niet nodig is. Ze zijn (meestal) juist blij en vereerd dat je hun wijn wilt komen proeven!Bewonder de prachtige Champagnehuizen in Épernay

Épernay is toch wel de hoofdstad als het gaat om Champagne. Hier moet je dus zeker naartoe! Wij raden ook aan om hier te beginnen, een betere plek om het drankje en de streek te leren kennen is er niet!

 • Wandel over de Avenue de Champagne in Épernay en bewonder alle statige wijnhuizen.

 • Breng een bezoek aan één van de grote Champagnehuizen zoals Moët & Chandon of Mercier. Het is wel toeristisch (lees: treintje en headset), maar je krijgt een goede uitleg over hoe Champagne gemaakt wordt, de geschiedenis en de streek. Zo leer je gelijk heel veel over Champagne. Je krijgt bij zo’n rondleiding ook een deel te zien van de indrukwekkende wijnkelders, dit mag je echt niet missen!

 • Bezoek de Office du Tourisme aan de Avenue de Champagne. In de zomerperiode geven ze hier iedere dag twee kleinere Champagnemakers een podium en kan je gratis hun Champagne proeven. Als je dit doet nadat je één van de grote huizen bezocht hebt, heb je ook gelijk wat kennis om met deze Champagnemaker in gesprek te gaan over zijn Champagne. Je mag hier geen flessen Champagne kopen, maar als je het lekker vindt kan je de volgende dag natuurlijk langsgaan bij de Champagnemaker om alsnog een fles (of meer) te kopen voor thuis. Dit zijn vaak kleinere Champagnemakers en vinden het dus ook extra leuk als je de volgende dag bij ze op bezoek komt.

 • Tip voor avondeten in Épernay: Sacré Bistrot. Een verademing vergeleken met de meeste (vaak oubollige) restaurants: een hip ingericht restaurant/bar.Er is meer in de Champagnestreek dan Épernay

Épernay is dan wel de hoofdstad van de Champagnestreek, maar ook daarbuiten is veel te zien en doen!

 • Huur een fiets, ga fietsen door de wijnvelden en stop af en toe bij een Champagnemaker om Champagne te proeven. Op de meeste plekken kan je onaangekondigd aankomen en staat er altijd wel iemand klaar om je te laten proeven en meer te vertellen over hun Champagne.

 • In het dorp Bouzy wordt naast Champagne ook rode wijn gemaakt: Bouzy Rouge. Dit is best bijzonder in zo’n noordelijke streek en in de Champagnestreek kan dat zeker niet overal. Wil je even wat anders dan bubbels? Breng dan zeker een bezoek aan dit dorp om een Bouzy Rouge te proeven!

 • Nog een proeftip: Ratafia de Champagne.

 • Breng een bezoek aan Hautvillers. Hier is het graf van de monnik Dom Pérignon. Hij staat erom bekend dat hij de eerste zou zijn geweest die Champagne heeft gemaakt. Hoewel dit niet zo schijnt te zijn nog steeds een leuk bezoek voor de afwisseling. Op de weg ernaartoe heb je ook prachtig uitzicht over de wijnvelden.

 • Bezoek de stad Reims en de prachtige kathedraal.Champagnesteek in de winter?

Ook in de winter kan de Champagnestreek prachtig zijn. Wij hadden het geluk dat het erg vochtig was en tegelijkertijd vroor met als resultaat de meest fantastische witte wijnvelden. Zoiets hadden we echt nog nooit gezien!Heb je een specifieke vraag of wil je nog meer tips? Laat het ons weten!

 • Black Pinterest Icon
 • Black Facebook Icon
 • Black Instagram Icon

Contact? 

proost@lekkerwijnig.nl
06-48206233
Copyright 2018 Lekker Wijnig - Rotterdam
KvK-nummer 66894689
Privacyverklaring