WIJNREIS TIPS #3: Piemonte

Piemonte is tot nu toe één van de mooiste wijnstreken waar we zijn geweest. Piemonte is gelegen aan de voet van de Alpen. Het gebied bestaan uit heuvels met wijnvelden zover je kunt kijken. Er lijkt geen eind aan te komen. Op sommige plekken zie je de betoverende witte bergtoppen op de achtergrond! Naast de prachtige omgeving kan je er natuurlijk ook genieten van de heerlijke wijnen én fantastisch Italiaans eten. Piemonte staat bekend om de bekende Barolo ('the wine of kings, the king of wines') en Barbaresco wijnen. In deze blog geven we jullie tips over wat te doen in Piemonte en welke wijnhuizen leuk zijn om te bezoeken.Wat te doen in Piemonte?

 • In Piemonte zijn er een hoop prachtige Italiaanse dorpjes en steden die een bezoek zeker waard zijn, zoals Asti, Alba, Barolo en La Morra. Leuk om doorheen te wandelen en onderweg te genieten van lekkere koffie of heerlijke Italiaanse lunch.

 • In Barolo is er een wijnmuseum (WiMu Barolo) met zo’n 25 zalen. In dit museum komen werkelijk alle aspecten van wijn aan bod, zoals een uitgebreide uitleg over het maken van wijn, wijnmythes, de geschiedenis en wijn in literatuur. Het museum is gemaakt in een prachtig gebouw. Aan het einde kan je (tegen betaling) verschillende Barolo's proeven. Absoluut eentje voor op de must-do-lijst!

 • In La Morra heb je een plein met een waanzinnig uitzicht over de wijnvelden. Dit mag je echt niet missen!

 • Restauranttips La Morra: Mangé en Osteria Pizzeria Per Bacco. Bij Mangé hebben we heerlijk gegeten op het dakterras. Als we weer in Piemonte zijn gaan we hier zeker terug naartoe. Nog een pluspunt: ze hebben daar oudere en duurdere wijnen die je per glas kunt bestellen.
Welke wijnhuizen te bezoeken?

In Piemonte is het soms wat minder makkelijk om wijnmakers te bezoeken: ze liggen vaak wat verder uit elkaar en de huizen bevinden zich meestal buiten de dorpen (anders dan in de Champagnestreek en de Elzas). Daarom hier een aantal tips over leuke wijnhuizen om te bezoeken:

 • Revello Fratelli in la Morra: de super aardige zoon liet ons verschillende van hun Barolo’s proeven. Ze hebben een mooie proefruimte met uitzicht over de wijnvelden. Het is slim om vooraf even te bellen voor een afspraak.

 • Contratto in Canelli: dit wijnhuis was de eerste die mousserende wijn maakte via de klassieke methode (zoals in Champagne). Een indrukwekkende plek met veel geschiedenis en prachtige kelders waar ontelbare flessen liggen. De wijnkelders staan overigens op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je kunt reserveren voor een rondleiding en proeverij (inclusief hapjes). Deze kost €25,- per persoon. Wij vonden dit het zeker waard!

 • Scagliola in Calosso: een écht familiebedrijf waar de kunst van het wijnmaken wordt overgedragen op de volgende generaties. Wij werden welkom geheten door de dochter. Op een pittoresk plekje in de tuin mochten we gaan zitten en konden we een aantal wijnen kiezen die we wilden proeven. Ga je hierlangs? Probeer dan zeker de houtgerijpte Chardonnay! De etiketten worden trouwens met de hand geschreven en beschilderd door de familie.

 • Cantina del Glicine in Neive: Roberto en zijn vrouw Adriana ontvangen je met veel plezier in hun wijnwinkel/cantina in de Barbaresco-regio. Hier staan de grote blokken kaas op tafel waar je van mag eten wat je wilt. Je krijgt al hun wijnen te proeven en Roberto nam ons mee naar zijn wijnkelder die in 1582 uitgegraven is (deze bevindt zich achter de rode deuren op de foto hieronder). Echt indrukwekkend!


Kamperen in Piemonte

Ga je kamperen in Piemonte? Sla dan je tent op bij Cascina Ballarin in La Morra. Dit is een wijnmaker met een campingveld achter het huis tussen de wijnvelden en hazelnootbomen. Alleen al het uitzicht op de heuvel (met wijngaarden) waar het dorpje La Morra op ligt maakt deze plek de moeite waard om te bezoeken. Ook hier kun je natuurlijk hun eigen wijnen proeven en sluit je de dag af met een wandeling door de wijnvelden. • Black Pinterest Icon
 • Black Facebook Icon
 • Black Instagram Icon

Contact? 

proost@lekkerwijnig.nl
06-48206233
Copyright 2018 Lekker Wijnig - Rotterdam
KvK-nummer 66894689
Privacyverklaring