The king of wines: wijn uit de Piemonte

Heb je weleens gehoord van de ‘king of wines and wine for kings’? Deze beroemde rode krachtpatser komt uit Piemonte, een wijnstreek in Italië, en is ook wel bekend onder de naam ‘Barolo’. Ik denk dat de meesten van jullie daar weleens van hebben gehoord, maar wat voor wijn is het eigenlijk? Wat is de Piemonte voor streek? En wat voor andere wijnen heeft de Piemonte te bieden?



Piemonte: heuvelachtige wijnvelden en bergen met besneeuwde toppen

De prachtige wijnstreek Piemonte is gelegen in het noordwesten van Italië. Het uiterste puntje in de bovenkant van de laars. Piemonte betekent ‘aan de voet van de bergen’ en het gebied grenst dan ook aan de Alpen. Dit levert prachtige plaatjes op: heuvelachtige wijnvelden met daarachter besneeuwde bergtoppen (twee van onze favoriete uitzichten in één!). Tussen de wijnvelden lopen kronkelende wegen. Waar je ook rijdt zie je wijnvelden zo ver je kunt kijken. Het gebied is zo bijzonder en mooi dat het in 2014 is toegevoegd aan de Unesco Werelderfgoedlijst. Het gebied is één van de bekendste wijngebieden van Italië, met name om die beroemde Barolo. Naast deze rode wijn, worden er ook andere bekende rode wijnen gemaakt, zoals Barbaresco en Barbera. De rode wijnen geven de Piemonte dan ook de grootste bekendheid, maar ook op het gebied van mousserende wijnen gebeurt er veel. Verder kom je er veel hazelnootbomen tegen en is dit een beroemd gebied voor de heerlijke witte truffel.


Uitzicht op het dorp Barolo

Barolo: the king of wines and wine for kings

De ‘king of wines and wine for kings’, ook wel Barolo genoemd, wordt gemaakt in Piemonte. Barolo is de naam van de wijn, niet van de druif. De druif waarvan ze deze rode wijn maken heet ‘nebbiolo’. Barolo is de naam van één van de dorpen waar ze de gelijknamige wijn mogen maken. Barolo is een houtgerijpte wijn die in zijn jonge jaren door de vele tannine nog erg wrang is. Je kent dat gevoel wel als je per ongeluk de pit van een druif doorbijt of wanneer je mond helemaal droog wordt alsof er een tissue in je mond ligt. Dit zorgt ervoor dat je Barolo het beste een aantal jaar (10 of meer) kunt bewaren. In de loop van de jaren nemen de tannines (en de wrange smaak) af en komt de smaak van de wijn steeds beter tot zijn recht.



De ‘toegankelijke Barolo’: Barbaresco en Nebbiolo d’Alba

Na Barolo is Barbaresco de bekendste wijn van Piemonte. Deze wordt gemaakt van dezelfde druif, namelijk de nebbiolo. Ook dit zijn dus stevige rode wijnen, maar over het algemeen wat lichter dan de Barolo’s. Net als bij Barolo zijn er een aantal dorpen die hun wijn Barbaresco mogen noemen. Het verschil in smaak komt o.a. door de bodem waar de druiven op groeien. Als laatste heb je Nebbiolo d’Alba die, zoals de naam als zegt, ook gemaakt wordt van nebbiolo. Deze wijn is nog lichter en vaak veel fruitiger in de smaak dan Barolo en Barbaresco.



Barbera: de meest voorkomende druif in Piemonte

De meest aangeplante druif in Piemonte is niet nebbiolo, zoals je nu misschien zou verwachten, maar barbera. Er worden drie bekende wijnen van gemaakt: Barbera d’Alba, Barbera d’Asti en Barbera di Monferrato. Dit zijn wijnen uit de verschillende gebieden rond de dorpen Alba, Asti en Monferrato. Barbera-wijnen zijn veel toegankelijker en fruitiger dan de wijnen die gemaakt worden van nebbiolo.


DOC en DOCG: wat is dat eigenlijk?

We zijn nu verschillende namen tegengekomen: Barolo, Barbaresco, Barbera d’Alba, Barbera d’Asti en Barbera di Monferrato. Dit zijn herkomst- en kwaliteitsaanduidingen voor de wijnen, ook wel DOC of DOCG genoemd: Denominazione di Origine Controllata (e Garantita). Alleen wijnen die uit een bepaald gebied komen en aan bepaalde eisen voldoen krijgen één van deze namen.



Mousserende wijn in Piemonte

Alsof het nog niet genoeg is, staat Piemonte ook bekend om de mousserende wijnen. In Canelli werd door het huis Contratto di Canelli (aanrader voor een bezoek!) als eerste in Italië mousserende wijn gemaakt op de ‘méthode traditionelle’, dezelfde methode waarmee Champagne wordt gemaakt. Misschien heb je wel eens gehoord van Asti Spumante. Dit is een heel bekende mousserende wijn uit Piemonte. Deze wordt niet op dezelfde manier gemaakt als Champagne, maar op de ‘tankmethode’. Asti Spumante wordt gemaakt van moscato bianco en heeft vaak de typische muskaatsmaak. Ze zeggen ook wel dat dit de enige druif is die wijn maakt die écht naar druiven smaak. Van dezelfde druif wordt ook Moscato d’Asti gemaakt, een zoetere, minder bruisende variant met minder alcohol.



De Piemonte bezoeken

Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van deze informatie zin hebt gekregen om de streek te zien en alle wijnen zelf te proeven. Wat ons betreft is dit er zeker eentje die je op jouw wishlist kunt zetten! Wij zijn er ook geweest en geven je in deze blog een aantal leuke tips!


Heb je vragen? Je kunt ons natuurlijk altijd een berichtje sturen, vinden wij leuk!



  • Black Pinterest Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Contact? 

proost@lekkerwijnig.nl
06-48206233
Copyright 2018 Lekker Wijnig - Rotterdam
KvK-nummer 66894689
Privacyverklaring